Φρυγαδέλι παραδοσιακό


Το φρυγαδέλι είναι ένας από τους πιο νόστιμους μεζέδες, που φτιάχνεται στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, ειδικά το Πάσχα.
Γίνεται πολύ εύκολα και τρώγεται πολύ γρήγορα. 
Η συνταγή και οι φωτό, είναι από την φίλη και μέλος Ευγενία και την ευχαριστώ πολύ.

Φρυγαδέλι (αρνίσιο συκώτι τυλιγμένο σε μπόλια)


Υλικά

•   1 αρνίσιο ή κατσικίσιο συκώτι
•   1 αρνίσια μπόλια (μαντηλαριά ή σκέπη) μεγάλη
•   3 - 4 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
•   ½ φλυτζ. τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
•   ρίγανη
•   αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά το συκώτι, το κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια 3x5 εκατοστά περίπου, το βάζουμε σε σουρωτήρι και το αφήνουμε να στραγγίξει. 
Έπειτα το βάζουμε σ' ένα μπολ, προσθέτουμε το σκόρδο, τη ρίγανη, το μαϊντανό (αν βάλουμε), αλατοπιπερώνουμε καλά και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Βάζουμε τη μπόλια σ᾿ ένα κατσαρολάκι με χλιαρό νερό, (όχι καφτό γιατί θα διαλυθεί) και την αφήνουμε να μαλακώσει, για να μπορούμε να την ανοίξουμε εύκολα.
Όταν μαλακώσει την απλώνουμε και την κόβουμε σε μεγάλα, τετράγωνα κομμάτια, αφαιρώντας τα σκληρά σημεία της.
Έπειτα, παίρνουμε ένα - ένα κομμάτι συκώτι, το βάζουμε στη μπόλια και το τυλίγουμε προσεκτικά.
Όταν τελειώσουμε όλα τα φρυγαδέλια, αρχίζουμε να τα περνάμε ένα - ένα στη σούβλα, ή στα καλαμάκια, εκεί που διπλώνει η μπόλια, για να μην ξετυλιχτούν.
Περνάμε όλα τα φρυγαδέλια στη σούβλα, ή στα καλαμάκια, πιέζοντας το ένα να κολλήσει στο άλλο.
Ψήνουμε τα φρυγαδέλια στα κάρβουνα, γυρνώντας τη σούβλα τακτικά, ή τα ψήνουμε πάνω στην σχάρα της ψησταριάς.


-- Εναλλακτικά, αν έχουμε βάλει τα φρυγαδέλια σε καλαμάκια για σουβλάκια, μπορούμε να τα ψήσουμε στην κουζίνα, για 40΄ περίπου στους 200°C, πάνω σε σχάρα με ταψάκι από κάτω, γυρίζοντάς τα τακτικά.
Διαφορετικά, αφού διπλώσουμε τα φρυγαδέλια, μπορούμε να τα βάλουμε σε ταψάκι, με την ένωση προς τα κάτω, και να τα ψήσουμε γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η μπόλια απ’ όλες τις πλευρές.


 Τα σερβίρουμε αμέσως, με μπόλικο χυμό λεμονιού.

Σχόλια