Κρεατόπιτα με σπιτική σφολιάτα


Μια πολύ ωραία πίτα, με αρνί ή κατσίκι, που την έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας με πολύ απλά υλικά, που υπήρχαν σε όλα τα σπίτια.
Είναι εξαιρετικά νόστιμη και αρέσει πολύ στα πιτσιρίκια.
Μπορούμε να την φτιάξουμε και με κρέας που μας έχει μείνει από προηγούμενη μέρα.


Κρεατόπιτα με σπιτική σφολιάτα

Υλικά

   Για το φύλλο

•      550 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•      1 κουτ. γλυκού αλάτι
•      1½ νεροπότηρο χλιαρό νερό, περίπου
•      2 κουτ. σούπας ξύδι
•      4 
κουτ. σούπας φυτίνη λιωμένη
•      150 γραμ. φυτίνη λιωμένη, για τα φύλλα

   Για τη γέμιση

•      400 - 500 γραμ. κατσίκι ή αρνί
•      2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•      2 κρεμμυδάκια χλωρά ψιλοκομμένα
•      3 πράσα σε ροδέλες
•      ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
•      ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
•      200 γραμ. φέτα τρίμμα
•      50 γραμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
•      3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
•      4 
κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•      1 
κουτ. σούπας τραχανά
•      αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•      φυτίνη για άλλειμα

Εκτέλεση

Σε μικρή λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τις 4 κουταλιές φυτίνη, το αλάτι, το ξύδι και νερό τόσο, ώστε ζυμώνοντας να έχουμε μία ζύμη ελαστική, μαλακή στην αφή, που δεν κολλάει στα χέρια.

Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας, ζυμώνουμε για 10΄, μέχρι να γίνει μια μπάλα ελαστική και μαλακή και τη χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη.

Παίρνουμε το πρώτο και σε αλευρωμένη επιφάνεια, το ανοίγουμε σε φύλλο, τοποθετούμε στη μέση του, ένα πιατάκι του καφέ και μ᾿ ένα κοφτερό μαχαίρι, το χαράζουμε και το κόβουμε σε οκτώ κομμάτια.
Στη συνέχεια, κλείνουμε σταυρωτά, τα κομμάτια του φύλλου, το ένα πάνω στο άλλο, βουτυρώνοντάς τα ενδιάμεσα, στο σημείο που ήταν το πιατάκι, κι έτσι έχουμε ένα φύλλο με 8 στρώσεις.

Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο 30΄.
Την ίδια ακριβώς διαδικασία, θα την επαναλάβουμε και για τα δύο φύλλα μας, άλλη μία φορά και θα τα ξαναβάλουμε στο ψυγείο για άλλη μισή ώρα.
 (Η συνταγή και αναλυτικές οδηγίες, εδώ: Σφολιάτα σπιτική).
 
Πλένουμε και κόβουμε το κρέας σε μερίδες.
 
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κρέας και νερό που να το σκεπάζει και όταν αρχίσει να βράζει και να βγάζει άφρη, την αφαιρούμε μ᾿ ένα κουτάλι, (το ξαφρίζουμε), πολύ καλά.

Προσθέτουμε ένα κρεμμύδι, μια πατάτα, ένα καρότο, λίγο σέλινο και μια ολόκληρη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζουμε το βράσιμο για 60΄ περίπου, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. (Αν θέλουμε, μπορούμε να μην βάλουμε τα λαχανικά). 

Εάν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε. 

Σχόλια